Road to the Isles

Gepubliceerd op 23 februari 2023 om 20:37

Op onze tweede dag in Schotland rijden we de route van Fort William naar Maillag ook wel bekend als road to the Isles, dit omdat er vanuit Maillag verschillende ferry's vertrekken  naar de verschillende schotste eilanden.  Het is dezelfde route als die van de bekende Harry potter trein maar dan met de auto.  Als je de route in een stuk rijd doe je er precies 1  uur over. met alles wat je tegen komt onderweg kun je het beste een dag uit trekken hiervoor. 

Onze eerste stap is bij het Glenfinnan monument, hier vind je ook de bekende Brug uit de Harry potter films.  Onze auto parkeerde we bij het bezoekerscentrum, parkeren is hier gratis. ook heb je hier een klein winkeltje waar je iets te eten en drinken kunt kopen en natuurlijk vind je hier ook verschillende Harry potter souveniers. Pip is nog te klein voor Harry potter maar zijn je kinderen wat ouder dan kijken ze hun ogen uit in de winkel. 

Als eerste zijn we naar het monument gelopen, deze vind je aan de overkant van de weg en je hebt hier een prachtig uitzicht over  Loch Shiel. Het monument is in 1815 opgericht, dit ter markering van de plaats waar Charles Edward Stuart, allias Bonnie Prince Charlies op 19 augustus 1745 zijn koninklijke vaandel hees waarmee de 2de Jacobiteinse opstand een feit was.  Deze gebeurtenis leidde 8 maanden later (16 april 1746) tot de slag bij Culloden. 

vanaf het monument kun je verschillende wandel routes lopen die allemaal goed te doen zijn voor kinderen.  de langste route is 5 km dan loop je vanuit het monument langs Loch shiel naar het viaduct. wij kiezen er voor om een kortere route te pakken zodat we tussendoor even kunnen uitrusten voordat we naar het viaduct lopen. 

Nadat we even zijn uitgerust lopen we richting het viaduct. Tijdens de wandeling zoek ik nog even op hoe  laat de trein hier langs komt want dat zou natuurlijk super leuk zijn. We hebben geluk net op het moment dat ik het aan het opzoeken ben horen we de trein aankomen.  In het hoogseizoen van mei t/m september komt de trein 2 x per dag langs om 10:45 en om 15:00. 

 

Wat een mooie plek was dit zeg,  nu op naar onze volgende stop Maillag !

Maillag is een klein dorpje wat vooral bekend staat om de haven waar verschillen ferrys vertrekken naar de schotste eilanden en om het station waar de bekende stoomtrein aankomt vanuit Fort William. Je hebt hier een paar kleine winkeltjes en wat Restaurantjes waar we heerlijk gelunchd hebben. 

Ongeveer 10 minuten rijden vanaf Maillag vind je Mora beach dit is een van de mooiste stranden van schotland, uiteraard rijden we daar ook nog even heen. Bij het strand heb je een grote parkeerplaats inclusief toiletten je kunt hier gratis parkeren om naar het strand te gaan. Op het strand komen we wat wild kampeerders tegen, dit is bijna in heel schotland toegestaan. 

Nadat we heerlijk even op het strand hebben gespeeld rijden we weer terug naar fort william. 

het was echt een prachtige route, onderweg hebben we heel vaak een wauw momentje gehad en zijn we ook nog een aantal keer gestopt om van het uitzicht te genieten. 

Dag 2 zit er weer op van onze mooie reis in Schotland. 

Ik zou het super leuk vinden als je hier onder even laten weten wat je er van vond, vragen stellen mag natuurlijk ook.

Veel liefs Maaike. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.